Als je al ouder bent of kinderen om je heen hebt, weet je dat kinderen op zoek zijn naar hun grenzen. Je wordt namelijk geboren zonder duidelijke grenzen. In de eerste levensjaren verlies je je makkelijk in de wereld en in je ouders. Je bent als het ware een met het geheel. Je kan je ouders goed aanvoelen en neemt hun emoties over.
Naarmate je ouder wordt en in de pubertijd komt, krijg je behoefte om jezelf te gaan onderscheiden. Je bent op zoek naar jou identiteit, dit doe je door duidelijke muren om je heen te bouwen, je trekt je terug, je zet je af tegen je ouders en zo gaande weg ontwikkel je je eigen identiteit. Dit kan duren tot ongeveer je twintigste.

Wat zijn grenzen eigenlijk?

Stel je voor dat je na een dag werk thuiskomt, je hebt een goede dag gehad en alles ging prima. Zodra je thuis bent, merk je dat je je down gaat voelen. Er is tot zover geen reden voor !

Je partner komt de kamer binnen , hij zegt niet zoveel en kijkt wat somber. Als je aan hem vraagt of er iets aan de hand is, is zijn antwoord “Ik weet het niet”.
He… Je voelt je nog slechter. ‘’ wat gebeurt er hier?”
Zou het zo kunnen zijn dat je de emoties of de gedachtes van je partner onbewust hebt overgenomen? Dat is namelijk de aard van intieme relaties, je neemt de emoties en gedachtes van de ander makkelijk over of je verwacht dat de ander hetzelfde voelt en denkt.

Grenzen zijn onderscheidingen die je maakt tussen jezelf en de wereld om je heen, tussen jouzelf en de ander en tussen verschillende situaties.

Deze onderscheidingen zorgen voor scheiding en ze zijn tegelijk doordringbaar. Er is uitwisseling mogelijk. Als deze onderscheiding te vast en rigide wordt, creëert het een muur waardoor geen communicatie en verbinding meer mogelijk is. Als er helemaal geen scheiding zou zijn, wordt je een met de ander, je neemt de waarden en emoties en gedachten van de ander over en verlies je jezelf.
In beide gevallen zijn er dus geen grenzen.

Hoe staat het met jou grenzen in je persoonlijke interacties met jezelf en anderen?

Terwijl je deze woorden leest, heb je al een sterk antwoord?
Voor sommige mensen is het ondraaglijk om zich te scheiden van anderen. Scheiden betekent, alleen en eenzaam, niet in staat zijn verbinding aan te gaan met een ander. Voor anderen is verbinding maken dreigend, verbinding maken betekent dan jezelf verliezen.

Grenzen zijn ontastbaar, je kan ze niet zien , horen, aanraken, ruiken of proeven. Echter zijn ze echt en essentieel voor onze welbevinden en functioneren.

Wees bewust dat als je je niet kan scheiden van de ander, kan je ook geen verbindg aangaan.

En met onderscheiden bedoel ik een gezonde verbinding met jezelf. Je wordt bewust van je waarden en overtuigingen.Je wordt bewust dat je uniek bent terwijl je in staat bent om verbinding aan te gaan met de nader.
Grenzen zorgen ervoor dat je jezelf begrijpt. Soms is het nodig om een muur om je heen op te bouwen om jezelf te beschermen zodat je niet overprikkeld wordt door alle gebeurtenissen om je heen. En soms is het nodig om helemaal geen scheiding te leggen tussen jezelf en de ander, juist als je iets helmaal in jezelf wilt opnemen.

Wat wel belangrijk is , is dat je bewust wordt van hoe je met je grenzen omgaat. Dit is essentieel voor de gezonde relatie met jezelf en de ander.

Hoe bouw je een gezonde relatie met jezelf?

Acceptatie:

Accepteren is ontvangen. Om een gezonde relatie met jezelf te kunnen opbouwen, is het nodig dat je accepteert wie je bent op het moment zonder oordelen en goedkeuring. Om dit te kunnen doen, is het nodig dat je onderscheid kan maken tussen je ware zelf en je gedachtes, emoties en gedrag op een specifiek moment. Je bent niet je gedrag, je emoties of je gedachtes.

Geïdealiseerd zelf

Het is geweldig om een geïdealiseerd zelf te hebben, het zorgt ervoor dat je gemotiveerd blijft en gaat groeien. Het wordt ongewenst op het moment dat er geen grenzen zijn tussen jou
geïdealiseerd zelf en je huidige zelf. Zolang je geïdealiseerd zelf in de toekomst is, gescheiden en verbonden met het heden, gaat het je motiveren en zorgt voor groei en ontwikkeling.

Verwachtingen
Als je verwachtingen passen aan met de werkelijkheid , voel je je tevreden en veilig. Wat gebeurt er als je verwachtingen niet passen aan de werkelijkheid?Als er geen grenzen zijn tussen wat je hoopt en de realiteit? Je bent teleurgesteld en voel je je wellicht hopeloos en onveilig.
Kan je de realiteit veranderen terwijl je je verwachtingen behoudt, prima! Anders dien je je verwachtingen aan te passen.