​​​​​​​In de huidige tijd kan het zijn dat je meer onzekerheden hebt in je leven en dat je daardoor makkelijker uit balans raakt. Je bent veel meer op jezelf aangewezen. Hoe meer veerkracht je hebt opgebouwd , hoe beter het met je gaat. Daarom is het belangrijk om in alle tijden aan je veerkracht te werken.
Life is not about how fast you run or how high you climb, but how well you bounce.
Vivia Komori

Veerkracht is het vermogen om te herstellen van stress en tegenslag. Als er iets naars of verdrietigs gebeurt, kun je je knap beroerd voelen. Dat is normaal. Sterker nog: het voelen en accepteren van je emoties is het begin van een veerkrachtige reactie. Na verloop van tijd veer je vanuit die stress of dat verdriet, beetje bij beetje, weer terug naar je gewone zelf. Of misschien zelfs naar je betere zelf.

Verschillende dimensiesVoor mij was het een eyeopener toen ik besefte dat we als mens uit verschillende dimensies bestaan:

Fysiek
Mentaal
Emotioneel
Spiritueel
Deze vier dimensies zijn met elkaar verbonden. Als je wilt groeien en een stevige basis wilt vormen waarop je in uitdagender tijden als corona op kunt terugvallen, dan zou je aan alle 4 dimensies moeten werken.

Deze coronatijd verandert van alles. Voor iedereen op zijn eigen manier. Was je gewend om je houvast te vinden in een planbare toekomst, dan ben je dat wellicht een stukje kwijt. Wellicht voel je weerstand tegen de veranderingen en wil je dat alles weer teruggaat naar hoe het was. Of wellicht vind je bepaalde dingen wel fijn zoals het nu gaat.

Wat geeft houvast?
.Ga na wat je in deze tijd houvast kan geven. Kun je de weerstand (h)erkennen en ja zeggen tegen het niet weten? Het begint met erkennen van jezelf zoals je bent, zoals je doet en zoals je je voelt. Dan valt de weerstand weg en kom je tot de kern. Onderscheid kunnen maken tussen wat binnen jouw zone van invloed valt en wat niet, is leiderschap. Ga dit na. Als het binnen je invloedszone valt, doe er dan alles aan om het te veranderen naar een gewenste situatie. Valt het buiten je invloedszone, dan heb het je los te laten.

.Zorg voor je lichaam. het klinkt zo cliché en is toch echt heel belangrijk. Maak verbinding met je lichaam. Lukt het om te voelen waar je lichaam behoefte aan heeft? Bewegen, of juist een moment van rust en ontspanning? Stem dus af op je lichaam. Lichaamsbeweging zorgt ervoor dat je je hoofd kunt leegmaken. Denk aan wandelen, het liefst in de natuur of een blokje om. Zorg voor momenten van ontspanning en ontlading. Je kunt rustig zitten en bewust worden van je ademhaling, naar muziek een inspirerende podcast luisteren. Genoeg slapen en gezond eten spreekt voor zich.

.Waardeer jezelf voor al je inzet tijdens een werkdag, geef jezelf complimenten en zeg aardige, positieve dingen tegen jezelf, je bent de enige die luistert. Je gaat merken dat je je echt beter gaat voelen. Wees daarnaast bewust hoe je jezelf vragen stelt. Stel je jezelf meer vragen als: hoe komt het dat dit mij niet lukt? Of hoe kan ik zorgen dat het mij wel lukt? Alles wat je onbewust in je gedachtes vasthoudt, is wat je in de realiteit gaat ervaren. Stel jezelf duidelijke en doelgerichte vragen.

.Focus op het positieve en houd je positieve ervaringen bij. Dit kun je op verschillende manieren doen. Een manier om dit te doen is om letterlijk op te schrijven welke positieve dingen je meemaakt. Op papier, in je notities op je telefoon, het kan allemaal. Je kunt ook een dankbaarheidsboekje bijhouden. Ik schrijf elke avond 5 dingen op waarvoor ik dankbaar ben. Dit zorgt ervoor dat ik ga focussen op het positieve, mijn energie verandert hierdoor.

.Richt je aandacht op jezelf en vergelijk je niet met de ander. Al weet ik hoe uitdagend dit kan zijn. Bouw een positief en fijn netwerk om je heem waarin je kunt geven en zeker kan ontvangen. Als zorgverlener ben je eerder geneigd om te geven dan te ontvangen. Leer om te ontvangen en vraag hulp als je het nodig hebt.

.We zijn geneigd om verschillende emoties onder het kopje stress te laten vallen. Ga na welke emotie je erbij ervaart? Wanneer voel je wat? Je kunt beter je emoties nuanceren. Was je bijvoorbeeld bezorgd, of geïrriteerd, verdrietig, benauwd, opgejaagd? Welke nut had wellicht de emotie op dat moment? Als je je eigen emotionele nuances kent, is het makkelijker voor je brein om te (h)erkennen en voorspellen welk nut een bepaalde emotie in een situatie heeft, in plaats van het simpelweg direct als ‘negatief’ te ervaren.

.Ga uitdagende dingen aan die je echt leuk vindt. Doe regelmatig iets waarvan je blij wordt en waarvan je energie krijgt, maar wat je spannend vindt en/of uitstelt.

.En nu kom ik wellicht bij het allerbelangrijkste: stel je zelf de vraag: waarom doe ik wat ik doe en met welke intentie? Zowel privé als op het werk. Wat is de reden achter de keuzes die je maakt. Wat is je levensvisie en wat wil je in het wereld brengen? Als je de reden weet achter je handelen en je er ook helemaal achter staat, heb je een sterke fundering waarop je bouwt. Hierdoor bouw je vanzelf meer energie en kracht op. Je weet diep van binnen waarom je het doet en gaat denken in oplossingen.

Consistent handelen is belangrijk
Al weet je nu al deze punten, het is belangrijk om consistent in te gaan handelen. Als je, zoals ik, moeder ben, weet je hoe uitdagend het is om voor jezelf tijd te maken. Zeker in deze coronatijd als kinderen veel meer thuis zijn.

Een jaar geleden besloot ik om de dag een uur eerder te beginnen dan mijn gezin. Ik sta een uur eerder op, dan mediteer ik, drink een kopje thee en zet mijn intentie voor de dag. Dit zorgt ervoor dat ik niet door de wekker wakker schrik en gelijk in actie moet komen. Ik bouw zo aan mijn veerkracht en mijn fundering voor de rest van de dag.

Zelf oefenen?
“Kies een plek waar je fijn kunt zitten of liggen. Richt je aandacht op je ademhaling en adem een paar keer diep door je neus in en door je mond uit. Scan rustig je lichaam. Geef volledig aandacht aan alle gevoelens in je lichaam, zowel de fijne als de minder fijne gevoelens. Gedachten mogen er zijn maar je gaat er niet in mee. Je keert telkens terug naar je fysieke sensaties, nodigt ze uit er volledig te zijn. Wanneer je zo je hele lichaam hebt gescand, vraag je jezelf mild en vriendelijk: waar voelt het moeilijk of pijnlijk in mijn lichaam? Blijf met je aandacht liefdevol aanwezig bij deze plek en onderzoek wat dit doet. Stel jezelf vervolgens de vraag: waar voelt het warm, veilig of krachtig in mijzelf? Blijf ook bij dit gebied in je lichaam aanwezig. Sluit af door beide plekken in je lichaam te eren. Hoe ze nu ook aanvoelen. Keer langzaam terug, voel even na en schrijf eventueel je ervaring op.”